Baza aktów prawnych Unii Europejskiej Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: sparkling wines
Wine of fresh grapes, of an actual alcoholic strength by volume not exceeding 15 % vol, other than
sparkling wine
...winogron, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj., inne niż
wina musujące
Wine of fresh grapes, of an actual alcoholic strength by volume not exceeding 15 % vol, other than
sparkling wine
Wino ze świeżych winogron, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj., inne niż
wina musujące
EU subsidy for stocking of wine/must (1 year): EUR 0,06/l and subsequent sale as raw wine for
sparkling wine
...UE na przechowywanie wina/moszczu (1 rok): 0,06 EUR za litr oraz następnie sprzedaż w postaci wina
bazowego
przeznaczonego na wino musujące
EU subsidy for stocking of wine/must (1 year): EUR 0,06/l and subsequent sale as raw wine for
sparkling wine
Dotacja UE na przechowywanie wina/moszczu (1 rok): 0,06 EUR za litr oraz następnie sprzedaż w postaci wina
bazowego
przeznaczonego na wino musujące
No more than 1 g/l (expressed in salts) [2] or 0,3 g/l for the second fermentation of
sparkling wines
.
...odpowiednio do 1 g/l (wyrażonego jako sole) [2] lub 0,3 g/l w przypadku drugiej fermentacji
win musujących
.
No more than 1 g/l (expressed in salts) [2] or 0,3 g/l for the second fermentation of
sparkling wines
.
Limit stosowania odpowiednio do 1 g/l (wyrażonego jako sole) [2] lub 0,3 g/l w przypadku drugiej fermentacji
win musujących
.
The finished product must contain not less than 25 % by volume of the sparkling wine or aerated
sparkling wine
.
Gotowy produkt nie może zawierać mniej niż 25 % objętości wina musującego lub gazowanego
wina musującego
.
The finished product must contain not less than 25 % by volume of the sparkling wine or aerated
sparkling wine
.
Gotowy produkt nie może zawierać mniej niż 25 % objętości wina musującego lub gazowanego
wina musującego
.
...whose fermentation has been arrested by the addition of alcohol, in containers of ≤ 2 l (excl.
sparkling wine
)
...z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości ≤ 2 l (z wyłączeniem
wina musującego
)
Wine of fresh grapes, incl. fortified wines, and grape must whose fermentation has been arrested by the addition of alcohol, in containers of ≤ 2 l (excl.
sparkling wine
)
Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi oraz moszczem gronowym z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości ≤ 2 l (z wyłączeniem
wina musującego
)
...designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)
...(ChNP), o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj. (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, with a protected designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)
Wino gatunkowe i moszcz gronowy, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj. (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)
...designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)
...(ChNP), produkowane o zawartości alkoholu 15 % lub mniejszej (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, with a protected designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), produkowane o zawartości alkoholu 15 % lub mniejszej (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)
...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
...o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
...o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
...o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine
Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
...neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.
...na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.
Sparkling wine obtained by primary or secondary fermentation of quality wine from grapes grown on wine-growing fields in wine-growing areas and exclusively in the wine-growing area where grapes for its yielding are grown or in immediately neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.
Wino musujące pozyskane w wyniku pierwotnej lub wtórnej fermentacji wina gatunkowego z winogron produkowanych w winnicach leżących na obszarach uprawy winorośli i tylko na obszarach uprawy winorośli, na których uprawiane są winogrona do jego produkcji lub na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.
...neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.
...na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.
Sparkling wine obtained by primary or secondary fermentation of quality wine from grapes grown on wine-growing fields in wine-growing areas and exclusively in the wine-growing area where grapes for its yielding are grown or in immediately neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.
Wino musujące pozyskane w wyniku pierwotnej lub wtórnej fermentacji wina gatunkowego z winogron produkowanych w winnicach leżących na obszarach uprawy winorośli i tylko na obszarach uprawy winorośli, na których uprawiane są winogrona do jego produkcji lub na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.