Baza aktów prawnych Unii Europejskiej  Cytaty odnotowujące konkretne użycie tłumaczeń słów angielsko-polskich i polsko-angielskich umieszczone w serwisie Translatica.pl pochodzą z Bazy danych DGT-TM, która jest wyłączną własnością Komisji Europejskiej i została udostępniona bezpłatnie i bez ograniczeń terytorialnych. Data dostępu do bazy 02.09.2019. Dokładne informacje nt. pochodzenia źródła tłumaczenia oraz daty powstania dokumentu w bazie DGT-TM zostały umieszczone pod poszczególnymi cytatami wraz z aktywnym odnośnikiem do oryginalnego dokumentu z bazy.
 
Lista cytatów w języku polskim i angielskim zawierająca frazę: sparkling wines
Wine of fresh grapes, of an actual alcoholic strength by volume not exceeding 15 % vol, other than
sparkling wine

...winogron, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj., inne niż
wina musujące
Wine of fresh grapes, of an actual alcoholic strength by volume not exceeding 15 % vol, other than
sparkling wine

Wino ze świeżych winogron, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj., inne niż
wina musujące

Sparkling wine

Wina musujące
Sparkling wine

Wina musujące

EU subsidy for stocking of wine/must (1 year): EUR 0,06/l and subsequent sale as raw wine for
sparkling wine

...UE na przechowywanie wina/moszczu (1 rok): 0,06 EUR za litr oraz następnie sprzedaż w postaci wina
bazowego
przeznaczonego na
wino musujące
EU subsidy for stocking of wine/must (1 year): EUR 0,06/l and subsequent sale as raw wine for
sparkling wine

Dotacja UE na przechowywanie wina/moszczu (1 rok): 0,06 EUR za litr oraz następnie sprzedaż w postaci wina
bazowego
przeznaczonego na
wino musujące

No more than 1 g/l (expressed in salts) [2] or 0,3 g/l for the second fermentation of
sparkling wines
.

...odpowiednio do 1 g/l (wyrażonego jako sole) [2] lub 0,3 g/l w przypadku drugiej fermentacji
win musujących
.
No more than 1 g/l (expressed in salts) [2] or 0,3 g/l for the second fermentation of
sparkling wines
.

Limit stosowania odpowiednio do 1 g/l (wyrażonego jako sole) [2] lub 0,3 g/l w przypadku drugiej fermentacji
win musujących
.

Sparkling wine

Wino musujące
Sparkling wine

Wino musujące

Sparkling wine

Wino musujące
Sparkling wine

Wino musujące

Sparkling wine

Wino musujące
Sparkling wine

Wino musujące

The finished product must contain not less than 25 % by volume of the sparkling wine or aerated
sparkling wine
.

Gotowy produkt nie może zawierać mniej niż 25 % objętości wina musującego lub gazowanego
wina musującego
.
The finished product must contain not less than 25 % by volume of the sparkling wine or aerated
sparkling wine
.

Gotowy produkt nie może zawierać mniej niż 25 % objętości wina musującego lub gazowanego
wina musującego
.

...whose fermentation has been arrested by the addition of alcohol, in containers of ≤ 2 l (excl.
sparkling wine
)

...z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości ≤ 2 l (z wyłączeniem
wina musującego
)
Wine of fresh grapes, incl. fortified wines, and grape must whose fermentation has been arrested by the addition of alcohol, in containers of ≤ 2 l (excl.
sparkling wine
)

Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi oraz moszczem gronowym z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości ≤ 2 l (z wyłączeniem
wina musującego
)

...designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)

...(ChNP), o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj. (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, with a protected designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)

Wino gatunkowe i moszcz gronowy, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15 % obj. (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)

...designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)

...(ChNP), produkowane o zawartości alkoholu 15 % lub mniejszej (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, with a protected designation of origin (PDO) produced of an alcoholic strength of ≤ 15 % (excluding white wine and
sparkling wine
)

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, z chronioną nazwą pochodzenia (ChNP), produkowane o zawartości alkoholu 15 % lub mniejszej (z wyłączeniem win białych i
win musujących
)

...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

...o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących

...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

...o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących

...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

...o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 15 % lub mniejszej, z wyłączeniem win białych i
win musujących

...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine and grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących

...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących

...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących

...by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

...regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących
Quality wine/grape must with fermentation prevented or arrested by the addition of alcohol, v.q.p.r.d. of an alcoholic strength of ≤ 15 % excluding white wine and
sparkling wine

Wino i moszcz winogronowy, jakościowe, z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, wina jakościowe produkowane w określonych regionach, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu ≤ 15 %, z wyłączeniem win białych i
win musujących

...neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.

...na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.
Sparkling wine obtained by primary or secondary fermentation of quality wine from grapes grown on wine-growing fields in wine-growing areas and exclusively in the wine-growing area where grapes for its yielding are grown or in immediately neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.

Wino musujące pozyskane w wyniku pierwotnej lub wtórnej fermentacji wina gatunkowego z winogron produkowanych w winnicach leżących na obszarach uprawy winorośli i tylko na obszarach uprawy winorośli, na których uprawiane są winogrona do jego produkcji lub na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.

...neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.

...na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.
Sparkling wine obtained by primary or secondary fermentation of quality wine from grapes grown on wine-growing fields in wine-growing areas and exclusively in the wine-growing area where grapes for its yielding are grown or in immediately neighbouring area and basic conditions of the production are met with condition for quality
sparkling wines
.

Wino musujące pozyskane w wyniku pierwotnej lub wtórnej fermentacji wina gatunkowego z winogron produkowanych w winnicach leżących na obszarach uprawy winorośli i tylko na obszarach uprawy winorośli, na których uprawiane są winogrona do jego produkcji lub na obszarach bezpośrednio z nimi sąsiadujących, przy spełnieniu podstawowych warunków produkcji
gatunkowych win musujących
.

Lista haseł polskich
Lista haseł angielskich
Lista haseł niemieckich
Lista haseł włoskich
Lista haseł rosyjskich